Hitta rätt häst för dig

Är det dags för dig att köpa häst? Oavsett om det är din allra första häst eller din tredje är det viktigt att du väljer med stor omsorg. Om du har gått igenom processen tidigare är du säkerligen redan medveten om vad du ska ha koll på och vad du ska titta efter, men för den som köper för första gången kan det vara betydligt svårare.

Att köpa en häst är en mycket stor händelse. Du köper inte bara en tröja som sedan ska hängas in i garderoben, utan du kommer faktiskt ta med dig en vän hem. Det är viktigt att både du och den här nya vännen lämpar sig för varandra och att ni kan utvecklas ihop. För att lyckas med detta bör du följa våra tips för att hitta rätt häst för dig.

Läs annonserna noga

De allra flesta hästar kommer du att hitta via annonser på nätet. Annonserna är utformade av säljaren själv och därför kan informationen och utformningen variera en hel del. Vi rekommenderar att du bara tittar på annonser som faktiskt seriösa och där säljaren har lagt ner mycket tid på att presentera hästen, dess egenskaper och annat som är viktigt för en eventuell köpare. Du bör också alltid undvika annonser som inte har bild.

Provrid mer än en gång

Att provrida flera hästar är tidskrävande, men det är också viktigt för att du ska bli nöjd med ditt val. Ett vanligt misstag är att bara provrida hästen en gång, men vi rekommenderar att du gör det vid minst två olika tillfällen. På så sätt har du möjlighet att få en bättre uppfattning om hur hästen är, samtidigt som du får möjlighet att prata mer med säljaren. Du och hästen ska inte bara fungera vid ett enstaka ridtillfälle – utan vid varje ridstund tillsammans.

Glöm inte veterinärbesiktning

Du bör aldrig, och verkligen aldrig, betala för en häst som inte är veterinärbesiktigad ännu. När du ska köpa häst är det mycket viktigt att du låter en duktig och utbildad veterinär kontrollera att hästen är frisk och att den inte har några skador. Tyvärr finns det oärliga hästsäljare som döljer skavanker inför köparen. Det kan t.ex. handla om att ge hästen smärtstillande när den egentligen är halt på flera ben. Detta är då något som inte kommer märkas vid provridningen eller första mötet.

Kontrollera säljaren

Det kan kännas lockande att vilja ta med sig sin häst hem på en gång, men kom ihåg att det inte bara är hästen du ska må bra med. Du behöver även ha en god kontakt och få ett bra intryck av säljaren. Innan du betalar för hästen är det viktigt att du kontrollerar säljaren och ber om att få se identifikation. På så sätt kan du kontrollera att det verkligen är säljaren i fråga som står som ägare på hästen. Lita aldrig på en person som säljer en häst ”åt någon annan”. Risken finns att hästen är stulen och att du kommer att få problem i framtiden.