Stallplats – hur ska man tänka?

Att hitta en riktigt bra stallplats till din häst är inte det allra lättaste. Många vill ha en stallplats som kräver lagom med arbetsinsats och som fortfarande har ett bra pris. Det är en utmaning som är ganska så hård att bita i.

Det finns många olika typer av stall och stallplatser i Sverige som du kan använda dig av till din häst. Vissa stall är dyra, men erbjuder också full service från morgon till kväll. Andra kostar betydligt mindre, men kräver också en större arbetsinsats från dig själv. I Stockholm är stallplatserna t.ex. mycket dyrare än om du bor på landet eller är beredd att åka utanför huvudstaden.

Säkerhet och miljö

Oavsett om du vill ha fullskötsel, kollektiv eller sköta allt själv är miljö och säkerhet något du alltid ska titta extra på. Stallet du väljer ska vara tryggt och både vatten, värme och el ska fungera optimalt. Titta även på vilka förvaringsmöjligheter det finns. Vart hängs täcken och hur förvaras hästarnas foder? Även spiltor och boxar ska ha de godkända måtten, så se till att ha koll på vad som gäller innan du åker och tittar.

Kontroll av hagar

Det är viktigt att du väljer ett stall som har bra och välskötta hagar. Hagar som är mycket leriga är ett tecken på att för många hästar vistas på en för liten yta och att det inte finns tillräckligt med rörelsefrihet för hästarna. Leriga hagar kan också innebära sjukdomar för din häst, t.ex. mugg. Titta på att hagarna är rena och fina och att stallet följer de allmänna råden.

Service

Innan du väljer en stallplats bör du alltid fråga vad det är för service som ingår i priset. Vad får du hjälp med och vad förväntas du göra själv? Många större stall har personal som är anställda och arbetar med hästarna på plats. Finns det tjänster som kan köpas?