Att tänka på vid provridning

Har du hittat en häst som du är intresserad av att provrida? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Många som ska provrida för första gången gör klassiska misstag som de senare får ångra. Kanske är det så att man är för exalterad och glad över att äntligen köpa häst att man glömmer att titta på det allra viktigaste?

När du ska provrida är det inte bara ridningen som har betydelse. Här nedan listar vi några andra faktorer som du bör ha i åtanke när du ska provrida en häst som du är intresserad av. På hemsidan Vi med häst kan du läsa mer om ämnet.

Bästa tipsen för provridningen

1. Ta med en annan hästkunnig person

Oavsett hur många år du har i hästvärlden är det viktigt att ta med en annan hästkunnig person till provridningen. Det kan med fördel vara någon du känner, t.ex. en vän eller ridlärare. Är det din allra första häst är det ännu viktigare att du får hjälp av någon som förstår dig och dina behov.

2. Var med redan från start

Vissa säljare gör i ordning hästen så att den är redo för provridningen, men be i förväg om att få vara med hela vägen. Titta på hur hästen är att hämta in från hagen, hur den är att leda, rykta och sadla. Hur står den i gången? Verkar den glad och positiv?

3. Låt någon annan rida först

Du vet inte vilken historia hästen har bakom sig och därför bör du aldrig vara den första som hoppar upp. Detta är extra viktigt om det är ditt barn som ska provrida. Hästar är mycket tunga, starka och stora djur som kan orsaka stor skada om det vill sig illa. Har du riktigt dålig tur kan det hända en olycka som gör dig rädd för hästar i framtiden.

4. Provrid bara om du är intresserad på riktigt

Fundera på om du verkligen är intresserad innan du hoppar upp. Om hästen inte känns intressant är det onödigt för alla inblandade att du tar en provridning. Hästar är dessutom känsliga av sig och okända ryttare i onödan kan orsaka stress hos hästen. Bespara alla tiden och tacka trevligt nej till provridning om du tvekar.