Detta bör finnas i din ryktlåda

Oavsett om du är medryttare, skötare till din favorithäst på ridskolan eller äger en egen häst är det viktigt att ha en bra och komplett ryktlåda med alla saker du behöver för hästens omvårdnad. Att ta hand om en häst och rykta är för många en mycket trevlig stund, där du och hästen får kvalitetstid tillsammans. Att rykta är inte bara ett sätt att ta bort smuts, utan det ger också utrymme för gos och möjlighet att kontrollera hästen för skador eller sticksår.

För att du ska kunna ta hand om hästen på bästa sätt behöver du ha en ryktlåda med alla borstar, kammar och krattor som du kan tänkas behöva. Här nedan listar vi de viktigaste ryktborstar du bör ha och varför du bör ha dem.

5 viktiga redskap i din ryktlåda

Rotviska – En rotviska är en hårdare borste som passar bra när du vill ta bort den grövsta smutsen, t.ex. intorkad lera.

Ryktborste och skrapa – För att ge pälsen den fina glansen och bli av med löst damm är en ryktborste och en skrapa det bästa alternativet. Du skrapar av borsten mot skrapan med jämna mellanrum.

Pannborste – Även hästens ansikte behöver rengöras, men då med en mjuk pannborste – gärna med så kallade getinghår som är extra mjuka och skonsamma.

Svamp – En ren och fräsch svamp behövs för att torka hästens ögon och göra rent näsborrarna. Se till att byta svamp ofta och ha två olika för ögon och näsborrar.

Hovkraft – Utan en hovkrats kan du inte ta bort smutsen som fastnat under hästens hovar. Därför är en sådan viktig att ha.