Pälsvård för häst – Tips

Att hästens päls hålls i gott skick är mycket viktigt och något som du som hästägare är ansvarig för att se till. Därför behöver du veta hur du ska gå tillväga för att sköta om hästens päls på bästa sätt. Är du hästintresserad är du säkerligen redan medveten om att hästen ska borstas och ryktas varje dag, men vad mer behöver du göra för optimal pälsvård?

Daglig borstning

Genom att borsta hästen på en daglig basis kan du undvika risk för skav, få en häst som är mer välvårdad och samtidigt hålla hästen ren. Du ökar också blodtillförseln i hästens hud och aktiverar fettkörtlar som behövs för att huden ska vara smidig.

När hästen fäller

Har du en häst som fäller päls bör du hjälpa hästen att bli av med den snabbare genom att använda en skrapa. Päls som sitter löst skapar obehag och kan börja klia och störa huden. Genom att skrapa kan du också förkorta fällningsperioden.

Klippning

Det är inte alla hästar som behöver klippas, men brukar du klippa din häst är det viktigt att du inte gör det under fällningsprocessen. Om du klipper hästen när den fäller stör du den naturliga processen, något som i sin tur kan påverka pälsen och hudens hälsa.